Οι προσπάθειές σου να αλλάξει ο σύζυγός σου δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα γιατί δεν φταις εσύ, δεν κάνεις εσύ κάτι λάθος, αλλά εκείνος. Εκείνος έχει το πρόβλημα και όχι εσύ. Και δεν θα σταματήσει εκτός αν εκείνος ζητήσει βοήθεια από κάποιο/-α επαγγελματία ή αν εσύ φύγεις από αυτή τη σχέση.
Από το Φεβρουάριο του 2007 ισχύει στη χώρα μας ο νόμος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας (Νόμος 3500/ 2006). Σύμφωνα με το Ν.3500, είναι έγκλημα αν ο σύζυγός σου σε κακοποιεί σωματικά, ψυχικά ή σεξουαλικά (για περισσότερες πληροφορίες για τις βίαιες συμπεριφορές που περιλαμβάνονται στο Νόμο βλ. σελ. 73-74 του Οδηγού «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση).
Πώς μπορείς να ενημερωθείς για τα νομικά σου δικαιώματα:
- Αρχικά, μπορείς να ανατρέξεις στις σελίδες 57-114 του Οδηγού «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση όπου μπορείς να διαβάσεις -σε απλό και κατανοητό λόγο- τι προβλέπει ο νόμος
- Δωρεάν νομική συμβουλευτική
- μπορείς να απευθυνθείς σε φορέα που παρέχει νομική συμβουλευτική όπου μία/ένας δικηγόρος θα συζητήσει μαζί σου, θα σε ενημερώσει για το τι προβλέπει ο νόμος, για όλες τις δυνατές επιλογές που έχεις ώστε να μπορέσεις να αποφασίσεις το καλύτερο για σένα και τα παιδιά σου (αν έχεις) και θα σου εξηγήσει το πώς μπορείς να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάποιοι φορείς μπορεί να κάνουν νομική συμβουλευτική και τηλεφωνικά (ιδιαίτερα αν μένεις σε άλλη πόλη) ενώ άλλοι μόνο με ραντεβού (για περισσότερες πληροφορίες για το ποιοι φορείς παρέχουν δωρεάν νομική συμβουλευτική βλ. στον Οδηγό Φορέων Παροχής υπηρεσιών σε κακοποιημένες γυναίκες – αν έχεις την έντυπη μορφή του Οδηγού, βλ. την Αφίσα που περιλαμβάνει)
- εναλλακτικά, για να μάθεις σε ποιον φορέα μπορείς να απευθυνθείς, μπορείς να καλέσεις και στη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (αστική χρέωση) η οποία λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, καθημερινές και Σαββατοκύριακα (δηλαδή 365 μέρες το χρόνο) παρέχοντας ενημέρωση-πληροφόρηση, τηλεφωνική συμβουλευτική/ ψυχολογική στήριξη καθώς και νομική συμβουλευτική
- Νομική εκπροσώπηση
- Την εκπροσώπησή σου μπορεί να αναλάβει είτε ο/η ίδιος/-α δικηγόρος που σου παρείχε τη νομική συμβουλευτική είτε όχι. Ο/η δικηγόρος που θα επιλέξεις, πρέπει να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης σου και να αισθάνεσαι ότι ενδιαφέρεται για την υπόθεσή σου.
- αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να επιλέξεις εσύ το/τη δικηγόρο σου, μπορείς:
- να βρεις ένα φορέα που θα σου παρέχει νομική συμβουλευτική και νομική εκπροσώπηση (νομική στήριξη) (για περισσότερες πληροφορίες για το ποιοι φορείς παρέχουν δωρεάν νομική βοήθεια βλ. στον Οδηγό Φορέων Παροχής υπηρεσιών σε κακοποιημένες γυναίκες)
- ο νόμος σου δίνει τη δυνατότητα για «νομική βοήθεια», χωρίς να χρειαστεί να καταβάλεις χρήματα, δηλαδή σε απαλλάσσει από τα δικαστικά έξοδα και τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου, δικαστικού επιμελητή/-ριας. Για να ζητήσεις δωρεάν «νομική βοήθεια» πρέπει να πας στο Δικαστήριο της περιοχής της κατοικίας σου και κάνεις μια αίτηση (λεπτομέρειες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις μπορείς να βρεις στο Κεφ. Δ4.3 του Οδηγού «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση).