Tο 2011 το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας διοργάνωσε και υλοποίησε στην Αθήνα ένα τριήμερο Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και Υπευθύνων Αγωγής Υγείας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος DAPHNE III “GEAR against IPV: Ευαισθητοποίηση για την Ισότητα των Φύλων ενάντια στη Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων” (με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το πρόγραμμα βλ. στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.1st.gear-ipv.eu

Στόχος του Σεμιναρίου ήταν να ευαισθητοποιήσει και να παράσχει σε εκπαιδευτικούς την απαιτούμενη θεωρητική κατάρτιση και τεχνογνωσία έτσι ώστε να υλοποιήσουν τα Εργαστήρια “GEAR against IPV” σε μαθητές/-τριες Β/βάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την πρωτογενή πρόληψη της έμφυλης βίας.

Το Σεμινάριο υλοποιήθηκε ακολουθώντας τη μεθοδολογία που περιγράφεται στο Τεύχος ΙΙ (Οδηγός Υλοποίησης ενός “GEAR against IPV” Σεμιναρίου Εκπαιδευτικών) του Εκπαιδευτικού Υλικού που δημιουργήθηκε από το Ε.Δ.κ.Β. στο πλαίσιο του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, την 1η μέρα του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες/-ουσες (47 Εκπαιδευτικοί και Υπεύθυνοι/-ες Αγωγής Υγείας από διάφορους Νομούς της Ελλάδας) είχαν την ευκαιρία να  συμμετάσχουν (σε μικρές ομάδες 15-17 ατόμων) – υιοθετώντας το ρόλο των μαθητών/-τριών- σε ένα προσομοιωμένο εργαστήριο “GEAR against IPV” που υλοποίησαν μέσω βιωματικών ασκήσεων οι επιμορφωτές/-τριες. Ο στόχος της προσέγγισης αυτής ήταν να παρέχει στους/τις εκπαιδευτικούς ένα υπόδειγμα του τρόπου υλοποίησης των εργαστηρίων  αλλά και ένα «ασφαλές» πλαίσιο προκειμένου να αναλογιστούν ποιες στάσεις και συμπεριφορές τους ενδέχεται να μεταφέρουν ή να στηρίζουν στερεότυπα των φύλων αλλά και την ανοχή στη βία και να προβληματιστούν για το πώς αυτές μπορούν να τροποποιηθούν. Με αυτό τον τρόπο οι εκπαιδευόμενοι/-ες είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν την ίδια εμπειρία με εκείνη που αναμενόταν να βιώσουν οι μαθητές/-τριές τους κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων GEAR against IPV που θα υλοποιούσαν στις τάξεις τους.

Τη 2η ημέρα του Σεμιναρίου, οι εκπαιδευόμενοι/-ες προμηθεύτηκαν τα Τεύχη ΙΙΙ (Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού) και ΙV (Βιβλίο Δραστηριοτήτων για Μαθητές/-τριες) του Εκπαιδευτικού Υλικού, και εξοικειώθηκαν με το περιεχόμενό τους και τον τρόπο χρήσης τους. Οι εκπαιδευόμενοι/-ες ενημερώθηκαν για το πώς να οργανώνουν και να υλοποιούν τα εργαστήρια, πώς να καταγράφουν και να αναφέρουν τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της εφαρμογής στο Ε.Δ.κ.Β. και έλαβαν λεπτομερείς οδηγίες για τη διαδικασία αξιολόγησης των εργαστηρίων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε θεωρητική κατάρτιση των συμμετεχόντων/-ουσών προκειμένου να μπορούν να χειριστούν περιστατικά κακοποίησης που τυχόν αντιλαμβάνονταν ή αποκαλύπτονταν κατά τη διάρκεια υλοποίησης των εργαστηρίων. Για το λόγο αυτό, οι συμμετέχοντες/-ουσες ενημερώθηκαν για θέματα ισότητας των φύλων, βίας στις σχέσεις, ΒΕΣ και Κακοποίησης-Παραμέλησης των παιδιών, για το ισχύον νομικό πλαίσιο, για τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς των εκπαιδευτικών, για αναφορά περιστατικών κακοποίησης και/ή παραμέλησης παιδιών, για τις διαθέσιμες υποστηρικτικές υπηρεσίες για θύματα κακοποίησης, κ.ά. 

Την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου συμμετείχαν μόνο οι Υπεύθυνοι/-ες Αγωγής Υγείας σε μια συνάντηση εργασίας με θέματα συζήτησης: 

  • Συντονισμός και αξιολόγηση μιας συλλογικής προσπάθειας,
  • Γιατί χρειάζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα στα σχολεία; Δημοσιοποίηση του προγράμματος «Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις ανάμεσα στα Δύο Φύλα»
  • Προτάσεις και συζήτηση για τη διασφάλιση της συνέχισης της προσπάθειας πρόληψης της ΒΕΣ μέσα από την αποδόμηση στερεοτύπων φύλου.

Επιπλέον, το Σεμινάριο αξιολογήθηκε για την αποτελεσματικότητά του μέσα από τη συμπλήρωση τεσσάρων ερωτηματολογίων που κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι εκπαιδευόμενοι/-ες σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ήταν αρκετά εντυπωσιακά, καθώς α) οι συμμετέχοντες/-ουσες δήλωσαν σχεδόν απολύτως ικανοποιημένοι/-ες από το Σεμινάριο και το εκπαιδευτικό υλικό, και β) οι γνώσεις τους σε θέματα ισότητας των φύλων και βίας στις σχέσεις αυξήθηκαν καθώς και ο βαθμός στον οποίο αισθάνονταν άνετα και επαρκείς να υλοποιήσουν τα εργαστήρια ευαισθητοποίησης των μαθητών/-τριών και να χειριστούν περιστατικά κακοποίησης.