Ο σύζυγός μου με κακοποιεί σωματικά και ψυχικά τον τελευταίο χρόνο. Φοβάμαι πολύ για μένα και το παιδί μου. Θέλω να μου πείτε πού μπορώ να απευθυνθώ για να βρω κάπου να μείνω.

Εάν δεν υπάρχει κάποιο άλλο ασφαλές μέρος να μείνεις και δεν έχεις χρήματα, μπορείς να αναζητήσεις φιλοξενία σε κάποιο ξενώνα. Στην χώρα μας υπάρχουν κάποιοι (δυστυχώς λίγοι) Ξενώνες που έχουν δημιουργηθεί για τη δωρεάν φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών που αποφασίζουν να φύγουν από το σπίτι τους αλλά δεν έχουν πού αλλού να μείνουν. Η διεύθυνση αυτών των ξενώνων είναι απόρρητη για την ασφάλεια των γυναικών που διαμένουν εκεί. Αλλά ακόμη κι αν εντοπίσει ο σύζυγός σου τον Ξενώνα, το προσωπικό δεν θα του επιτρέψει να μπει μέσα.

Στους ξενώνες αυτούς μπορείς να πάρεις και τα παιδιά σου μαζί. Υπάρχει ωστόσο ένας περιορισμός στην περίπτωση που το παιδί είναι αγόρι (ενώ για τα κορίτσια δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός). Αν δηλαδή το παιδί είναι αγόρι, μπορείτε να φιλοξενηθείτε μαζί στον ξενώνα μόνο στην περίπτωση που το παιδί είναι μικρότερο από μια ορισμένη ηλικία, η οποία διαφέρει από ξενώνα σε ξενώνα (συνήθως το επιτρεπτό όριο είναι μέχρι 12 ετών).

Στους ξενώνες μπορούν να φιλοξενηθούν τόσο Ελληνίδες όσο και αλλοδαπές γυναίκες και τα παιδιά τους. Οι περισσότεροι ξενώνες παρέχουν φιλοξενία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. έως 3 μήνες) εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που απαιτούν την παράταση της φιλοξενίας. Ο ξενώνας, δηλαδή, αποτελεί μια προσωρινή λύση στέγασης έως ότου αποκτήσεις δική σου στέγη και αυτονομηθείς οικονομικά.

Ένα πρόβλημα που είναι πιθανό να συναντήσεις κατά την αναζήτηση ενός Ξενώνα είναι ότι μπορεί να είναι πλήρεις καθώς ο αριθμός των Ξενώνων που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένος αλλά και η χωρητικότητα τους συνήθως είναι μικρή (π.χ. 20 άτομα συνολικά). Επίσης, τέτοιοι ξενώνες υπάρχουν κυρίως σε μεγάλες πόλεις (π.χ. Αθήνα, Πειραιάς, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λαμία, Βόλος). Επειδή, όμως η κατάσταση λειτουργίας των ξενώνων αλλάζει συχνά (είτε κλείνουν κάποιοι είτε ανοίγουν καινούριοι) καλό θα είναι να ενημερώνεσαι από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή από τους φορείς παροχής υπηρεσιών σε κακοποιημένες γυναίκες (βλ. Οδηγός Φορέων Παροχής Υπηρεσιών σε Κακοποιημένες Γυναίκες).

Για να φιλοξενηθεί μια γυναίκα σε ξενώνα μπορεί είτε να τηλεφωνήσει απευθείας στους φορείς που επισημαίνεται στον Οδηγό ότι διαθέτουν Ξενώνα [με κόκκινο τετραγωνάκι] ή στους φορείς που επισημαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διασύνδεση [με ροζ τετραγωνάκι].