Τι είναι η Ενδοοικογενειακή βία ή αλλιώς Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων (ΒΕΣ);

Σε κάθε σχέση υπάρχουν διαφωνίες και καβγάδες… υπάρχουν στιγμές που κάνουμε ή λέμε πράγματα που μετά τα μετανιώνουμε… αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια διαφωνία και στην κακοποίηση.
Η Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων δεν είναι μια διαφωνία ή ένας τσακωμός… είναι ένα έγκλημα, όπως είναι και μια ληστεία, και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα.

Είναι ένα σύνολο επώδυνων επιθετικών και εξαναγκαστικών συμπεριφορών που κάνει κάποιος που έχει, είχε ή επιθυμεί να έχει ερωτική σχέση με ένα ενήλικο ή έφηβο άτομο, με μοναδικό στόχο να εξουσιάζει και να ελέγχει το άτομο αυτό.

Μοναδικός στόχος, δηλαδή, του ατόμου που κακοποιεί τη σύντροφό του είναι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ζωής της, και για να το επιτύχει αυτό μπορεί να καταφεύγει κατ’ επανάληψη σε διάφορες μεθόδους και συμπεριφορές. Παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών μπορεί να είναι η πρόκληση σωματικού τραύματος, η ψυχολογική και η σεξουαλική κακοποίηση, η σταδιακή κοινωνική απομόνωση του θύματος από το φιλικό ή οικογενειακό της περιβάλλον, η αποστέρηση υλικών και οικονομικών πόρων ή της ελευθερίας κινήσεών της αλλά και ο εκφοβισμός μέσω στενής παρακολούθησης, με τη χρήση απειλών ή με άλλο τρόπο.

Πηγή: Πετρουλάκη, Κ., Τσιριγώτη, Α., Κουβέλη, Ε., & Σωτηρίου, Π. (2013). Οδηγός «Απόδρασης» από μια βίαιη σχέση (σελ. 19). Αθήνα: Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.