Tο 2012, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας διοργάνωσε και υλοποίησε στην Αθήνα ένα Σεμινάριο Κατάρτισης Εκπαιδευτικών (28 Ιουνίου 2012), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος DAPHNE ΙΙΙ “Youth4Youth: Ενδυνάμωση Νέων Ατόμων στην Πρόληψη της Έμφυλης Βίας μέσω Αλληλοδιδακτικής Εκπαίδευσης”. Η πρόσκληση που απευθύνθηκε αφορούσε αποκλειστικά τους/τις εκπαιδευτικούς των 4 Λυκείων της Αττικής που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2011-2012. Στόχος του Σεμιναρίου ήταν να μεταφέρει την εμπειρία από την υλοποίηση των Βιωματικών Εργαστηρίων “Youth4Youth”. Απώτερος σκοπός του ήταν να  ευαισθητοποιήσει και να παράσχει στους/στις εκπαιδευτικούς την απαιτούμενη θεωρητική κατάρτιση και τεχνογνωσία έτσι ώστε, εφόσον το επιθυµούν, να µπορούν και οι ίδιοι/ίδιες να υλοποιήσουν τα Εργαστήρια “Youth4Youth” σε μαθητές/-ριες Β’βάθμιας εκπαίδευσης και να συµµετέχουν έτσι ενεργά στη διαδικασία ευαισθητοποίησης των νέων, με στόχο την πρωτογενή πρόληψη της έμφυλης βίας. 

Πιο συγκεκριμένα, το Σεμινάριο είχε διάρκεια 6 1/2 ώρες και το Πρόγραμμα περιελάμβανε τρία μέρη:

  • Ενημέρωση σχετικά με τα Βιωματικά Εργαστήρια «Youth4Youth» (θεματικές ενότητες, δραστηριότητες, μεθοδολογία υλοποίησης, κ.λπ.),
  • Υλοποίηση Βιωματικού Εργαστηρίου με την προσομοίωση 2 δραστηριοτήτων από τους/τις εκπαιδευτικούς σε ρόλο μαθητών/-ριών, και
  • Θεωρητική Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών αναφορικά με τα στερεότυπα του φύλου και την έμφυλη βία, την κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών, τη διαχείριση περιστατικών (αποκάλυψης ή υποψίας) κακοποίησης, κ.ά.

​Στο πρώτο και εισαγωγικό μέρος του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες/-ουσες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους στόχους των Βιωματικών Εργαστηρίων που ήταν η παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στους/στις νέους/νέες μέσα στο οποίο θα διερευνήσουν τις στάσεις τους και την ανοχή τους απέναντι στην έμφυλη βία και θα ενδυναμωθούν ώστε αφενός να αναγνωρίζουν τις βίαιες συμπεριφορές στις σχέσεις και αφετέρου να μπορούν να δημιουργούν υγιείς σχέσεις. Επιπλέον, περιγράφηκαν αναλυτικά τα τέσσερα στάδια της Παρέμβασης “Youth4Youth”:

  • η ευαισθητοποίηση των μαθητών/-ριών σχετικά με επιμέρους μορφές έμφυλης βίας,
  • η εκπαίδευση των μαθητών/-ριών στις αρχές της αλληλοδιδακτικής μεθόδου,
  • η υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων από τους/τις ίδιους/ες μαθητές/-ριες ως εκπαιδευτές/-ριες σε συνομηλίκους/-ες τους, και
  • η διεξαγωγή εκθέσεων με τα προϊόντα των Εργαστηρίων. 

​Τέλος, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δραστηριότητες που έγιναν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων, ανά σχολείο, και κάποια στοιχεία σχετικά με το πώς οι μαθητές/-ριες που συμμετείχαν αξιολόγησαν το Πρόγραμμα.

Στο δεύτερο μέρος του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες/-ουσες κλήθηκαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία μέσα από τη συμμετοχή τους σε δύο δραστηριότητες των Βιωματικών Εργαστηρίων “Youth4Youth”, όπως ακριβώς διεξήχθησαν στην τάξη με τους/τις μαθητές/-ριες. Οι εκπαιδευτικοί υιοθέτησαν το ρόλο των μαθητών/-ριών πραγματοποιώντας ένα προσομοιωμένο βιωματικό εργαστήριο υπό την καθοδήγηση των επιμορφωτών/-ριών. Ο στόχος της προσέγγισης αυτής ήταν να παρέχει στους/τις εκπαιδευτικούς ένα υπόδειγμα του τρόπου υλοποίησης των Εργαστηρίων, αλλά και ένα «ασφαλές» πλαίσιο προκειμένου να αναλογιστούν ποιες στάσεις και συμπεριφορές τους ενδέχεται να μεταφέρουν ή να ενισχύουν στερεότυπα των φύλων, την ανοχή στη βία και να προβληματιστούν για το πώς αυτές μπορούν να τροποποιηθούν. Με αυτό τον τρόπο, οι εκπαιδευόμενοι/-ες είχαν τη δυνατότητα να αποκομίσουν την ίδια εμπειρία με εκείνη που βίωσαν οι μαθητές/-ριες που είχαν συμμετάσχει στα Εργαστήρια “Youth4Youth”. 

Το τρίτο, και τελευταίο, μέρος του Σεμιναρίου εστίασε στη θεωρητική κατάρτιση και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων/-ουσών προκειμένου να μπορούν να αντιληφθούν τη λειτουργία των στερεοτύπων του φύλου και τη σχέση τους με την έμφυλη βία, να αναγνωρίζουν περιστατικά έμφυλης βίας ή κακοποίησης και να είναι σε θέση να τα χειριστούν, είτε τα αντιλαμβάνονταν είτε τους αποκαλύπτονταν. Για το λόγο αυτό, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για θέματα βίας στις σχέσεις και βίας μεταξύ ερωτικών συντρόφων (ΒΕΣ), στερεοτύπων των φύλων, κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών, για το ισχύον νομικό πλαίσιο, τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς των εκπαιδευτικών, για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης και/ή παραμέλησης παιδιών, κ.ά.