Αντι-Δράσεις κατά της Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων (ΒΕΣ) – Δράσεις υπέρ γυναικών-θυμάτων
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας υλοποίησε το Σχέδιο Δράσης με τίτλο:
με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και εθνικών πόρων στο πλαίσιο της κατηγορίας πράξης 3.2.4. “Υποστήριξη Μ.Κ.Ο. (γυναικείων οργανώσεων)” (α’ και β’ κύκλου), του Ε.Π. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007-2013 [Δικαιούχος: Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ) – Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων].
-
Ενημέρωσης και στήριξης γυναικών-θυμάτων ΒΕΣ σχετικά με τις δυνατότητες αντιμετώπισης της ΒΕΣ στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών του συστήματος υγείας-πρόνοιας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης μέσω της:
- έκδοσης του Οδηγού “Απόδρασης” από μια βίαιη σχέση
- δημιουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης για ζητήματα ΒΕΣ (βλ. και www.antiviolence-net.eu/FAQ.htm)
-
Επιμόρφωσης Επαγγελματιών Υγείας-Πρόνοιας μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσής τους σε θέματα ΒΕΣ (π.χ. εφαρμογή συστηματικής ανίχνευσης ΒΕΣ, αξιολόγηση της επικινδυνότητας της κατάστασης, κατάρτιση σχεδίων ασφαλείας, καταγραφή/τεκμηρίωση της ΒΕΣ, παραπομπή των περιστατικών). Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό (έτοιμα-προς-χρήση εργαλεία) για Επαγγελματίες Υγείας-Πρόνοιας. Ο Α’ Κύκλος της κατάρτισης ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013 ενώ ο Β’ Κύκλος της κατάρτισης (εξ αποστάσεως) υλοποιήθηκε από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2014. Μέχρι το τέλος του προγράμματος (30 Απριλίου 2014), το Ε.Δ.κ.Β. είχε παραλάβει συνολικά 393 αιτήσεις επαγγελματιών, εκ των οποίων προσκλήθηκαν 203 να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση (Α Κύκλος: 20, Β Κύκλος: 183). Μέχρι το τέλος του προγράμματος, συνολικά 142 επαγγελματίες είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς την επιμόρφωση.
Ενημερωτικό Φυλλάδιο |
Οδηγός Φορέων Παροχής Υπηρεσιών σε Κακοποιημένες Γυναίκες Τελευταία ενημέρωση: 8 Ιουλίου 2015 |
Οδηγός “Απόδρασης” από μια Βίαιη Σχέση
Τα πρώτα κεφάλαια του Οδηγού παρουσιάζουν το φαινόμενο της Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων και περιγράφουν τις συνθήκες ζωής, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις δυσκολίες των κακοποιημένων γυναικών, τις συνέπειες της κακοποίησης, προειδοποιητικές ενδείξεις και τους κοινά αποδεκτούς Μύθους που -δυστυχώς ακόμη και σήμερα- περιβάλλουν το ζήτημα της κακοποίησης γυναικών από τον σύντροφό τους. Γράφτηκαν με στόχο να βοηθήσουν κάθε κακοποιημένη γυναίκα να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ότι “αυτό που της συμβαίνει” είναι ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ και να τη στηρίξουν, καθοδηγώντας την να αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνη και απαλλάσσοντας την από συναισθήματα ντροπής και ενοχής. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν γυναίκες και κορίτσια να αναγνωρίσουν τις προειδοποιητικές ενδείξεις μιας βίαιης σχέσης πριν εμπλακούν σε αυτήν και ότι θα φανεί χρήσιμος σε κάθε άτομο που ενδιαφέρεται για μια κακοποιημένη γυναίκα (αλλά δεν ξέρει πώς πρέπει να φερθεί).
Ο Οδηγός είναι διατυπωμένος (στο μεγαλύτερο μέρος του) σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας τη φωνή καθεμιάς από τις γυναίκες που συνάντησε η αφηγήτρια μέσα από το δικό της οδοιπορικό, για να περιγράψει τα βήματα που χρειάστηκε πρώτα να ανακαλύψει και μετά να ακολουθήσει -τόσο η ίδια αλλά και καθεμιά από τις συνοδοιπόρισσές της- για να αποδράσει από τη βίαιη σχέση της.