BO(U)NDS: Bonds, Boundaries and Violence: Longitudinal Study on school-based gender violence prevention programs


Χρηματοδότηση: Fundação para a Ciência e a Tecnologia, IP (FCT)

Συντονιστής: CIIE/Faculty of Psychology and Education Sciences, University of Porto

Εταίροι: α) ISCTE – University Institute of Lisbon, β) UMAR – União de Mulheres Alternativa e Resposta

Η έμφυλη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόβλημα δημόσιας υγείας. Το ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κόστος είναι αποδεδειγμένο, και για δεκαετίες γίνονται προσπάθειες για την προστασία των θυμάτων και την λογοδοσία των παραβατών.

Ενδοοικογενειακή βία υφίσταται το 1/3 των ενήλικων γυναικών (FRA, 2015), και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η βία στις σχέσεις των εφήβων επηρεάζει το 25% των νεαρών γυναικών, γεγονός που δείχνει τη γενεαλογική αναπαραγωγή και κάνει επιτακτική την ανάγκη της πρωτογενούς πρόληψης της βίας. Από το 2004, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για υλοποίηση προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης (Rosewater, 2004) στα σχολεία, καθώς αποτελούν σημαντικούς χώρους παρέμβασης.

Αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται σε διάφορες χώρες με τη συμμετοχή διαφόρων επαγγελματιών που εργάζονται στα σχολεία – επαγγελματίες υγείας, ακτιβιστές/τριες και δάσκαλοι/ες. Παρόλα αυτά, η αξιολόγηση αυτών των παρεμβάσεων είναι σπάνια και ακόμη περισσότερο άγνωστος είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των παρεμβάσεων αυτών. Έρευνες για τη βία που ασκείται από άνδρες έχουν μελετήσει τη σύνδεση μεταξύ του φύλου με άλλες μεταβλητές όπως η κοινωνική τάξη και η εθνικότητα (Crenshaw, 1997; Sokoloff & Dupont, 2005; & Rehman, 2012). Προγράμματα για την προώθηση της αλλαγής πρέπει να αντιμετωπίζουν την πολυπλοκότητα της έμφυλης διάστασης του προβλήματος της βίας.

Το έργο BO(U)NDS σκοπεύει να διεξαγάγει μια διαχρονική μελέτη με βάση μια μικτή μεθοδολογία και μια σύγκριση μεταξύ της Πορτογαλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και της Βραζιλίας. Οι ερευνητικές υποθέσεις είναι ότι ένα πρόγραμμα παρέμβασης στο σχολείο με παιδιά, εφήβους και νέους είναι πιο αποτελεσματικό και έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εάν το περιεχόμενο επικεντρώνεται στις δομικές και πολιτιστικές βάσεις του φύλου και της ενδοοικογενειακής βίας και όταν αυτά τα προγράμματα είναι κατάλληλα ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού και χρησιμοποιώντας ολιστικές και δημιουργικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις.

Το έργο BO(U)NDS επιδιώκει να κατανοήσει σε βάθος τι λειτουργεί στην πρωτογενή πρόληψη ώστε να έχει μακροπρόθεσμο όφελος στη ζωή των νέων. Με βάση ομάδες εστίασης και βιογραφικές αφηγήσεις με νέους που συμμετέχουν για περισσότερα από πέντε χρόνια σε προγράμματα για την πρόληψη της έμφυλης βίας σε σχολικό πλαίσιο, στόχος είναι να κατανοηθούν τα εμπόδια και οι διευκολυντικοί παράγοντες ενσωμάτωσης της ισότητας των φύλων και της μηδενικής ανοχής της βίας στη ζωή τους.

Ταυτόχρονα, εκπαιδευτικοί, διαμεσολαβητές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ερωτηθούν για τις δυσκολίες και τις δυνατότητες εφαρμογής ολιστικών, συστηματικών και αποτελεσματικών προγραμμάτων για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών στα σχολεία.

Το ΕΔκΒ συμμετέχει στο έργο ως σύμβουλος για την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε εδώ